Serie - De tre stora: Del 1 - WWF/WWE

Så fort man säger att man är wrestlingfan så brukar man få ett enkelt och rakt svar:
- Ja, jag vet ju vem Hulk Hogan är.
Och detta är inte så långt ifrån vad man behöver kunna om wrestling som en introduktion. De flesta som är någorlunda min egen ålder (29) vet vem Hulk Hogan är och att han höll på med en konstig form av låtsasbrottning. Men det är när man gräver lite djupare som det börjar bli lite intressant. Jag tänkte till exempel börja med VARFÖR han är så stor som han är för det är inte många som vet det. Detta förklaras bäst med det här klippet som är endast tre sekunder långt:De här ynka tre sekunderna skickade inte bara Hulk Hogan till skyarna som den största representanten för wrestlingen utan även (som det då hette) WWF. Wrestling blev plötsligt en nationell amerikansk angelägenhet på grund av tre sekunders wrestlinghistoria.

Wrestling gjordes populärt i mainstreammedia mycket tack vare dessa tre sekunder med "the slam heard around the world" då Hulk Hogan gjorde det omöjliga och plockade upp Andre the giant och drämde honom i mattan under Wrestlemania 3. Det man bör veta innan det var att Andre mer eller mindre var vad de kallar för "the immovable object". Det var inte meningen att man skulle slå honom. Än mindre bodyslamma honom.

Vincent Kennedy Macmahon gjorde inte bara Hulk Hogan till något stort. Han gjorde även wrestling populär när han 1980 köpte upp ett antal territorier och började sända. Ett annat genidrag var att han faktiskt la märke till wrestling som underhållningsvärde istället för att försöka marknadsföra det som en legitim sport (vilket det slutade vara redan 1916-17). Han tog in brottare med marknadsföringsvärde och gjorde storylines som ingen tidigare hade funderat på. Brottare fick fler "gimmicks" (nån är clown, nån är soldat, nån är ett monster etc etc...) och gjorde därmed även wrestlingen tillgänglig för en större publik.

Detta skapade mer eller mindre ett monopol (jaja ni WCW fans...ni ska få er dos senare också). WWF, som det då hette, var oslagbara när det kom till wrestling. WWF var även bland det första med att sända så kallade Pay Per Views. För er som inte vet vad DET är så handlar det om TV där man betalar för att få se vissa specifika galor, filmer, matcher etc. Och de märkte redan från början.

Vincent Kennedy Macmahons monopol fick fotfäste ända tills en dag då plötsligt WCW (World championship wrestling) började klättra om dem vad gäller antalet människor som tittade på wrestling i de olika kanalerna. Detta kriget om tittarna döptes när de var över till "The monday night wars" som började 1996 (mer info om det när jag forskat efter lite) då WCW ägde fler tittare och WWF stod på gränsen att faktiskt gå under. Det kriget slutade med att WWF till slut vann kriget om tittarna och har sedan dess varit det stora företaget inom wrestling.

2001 köpte WWF (då de hade bytt namn till WWE efter en dispyt med World Wildlife Fund) resterna av WCW och ECW (Extreme Championship Wrestling) som båda hade förlorat tittare och hade "filed for bankrupcy".

Sedan dess finns det inte så jättemycket att berätta om. jag skulle kunna gå på i timmar om de olika brottarna som florerat i WWE och gjort stora och märkvärda saker men det är ett senare kapitel.

Det här är en rough outline om vad WWE handlar om. Mer kommer att komma i senare inlägg då vi hade tänkt utveckla lite om de största namnen inom wrestlingen genom tiderna.

Väl läst senare!
//FredRock.

Kommentarer
Postat av: Sara

Mmmm...ser fram emot den 16:e november! Randy Couture vs Brock Lesnar i UFC91! yam Yam

2008-11-05 @ 03:20:49
URL: http://bartenderochstudent.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0