Kayfabe has a problem.

Jag har precis börjat läsa wrestlinghistoria. Det är väldigt intressant men det finns några problem. Som jag skrev i första inlägget någonsin av den här bloggen så är reglerna som följer:

Rule #1: You do not talk about kayfabe.
Rule #2: See Rule #1.

Jag ska alltså ge mig på att försöka förklara uttrycket "kayfabe" en gång till för att ytterligare få klarhet i detta följande inlägg.

Kayfabe är alltså en variant på ordet "fake" på amerikansk "pig-latin" (det som vi i sverige kallar för rövarspråket). Vilket i sig betyder att wrestling på förhand är uppgjort, bokat, spikat och redan avgjort vem som ska vinna. Ordet Kayfabe är det man använder inom wrestling för att visa på något som händer INOM wrestlingen. Det vill säga en storyline, en fejd, en vinkel (angle) eller någons personlighet inom wrestling. Sånt som är relaterat till wrestlingen ligger alltså inom kayfabe. Kort sagt: Om två brottare hatar varandra framför kameran och tycker om varandra back-stage är alltså deras hat framför kameran mot varandra inom kayfabe...

Sådär...phew.

Det är nu jag ska komma till problemet. I USA finns det ett magazine som heter "Pro wrestling illustrated". På samma sätt som "vanliga" sporter som basket, hockey, fotboll och andra stora sporter i USA har "Sports illustrated", så har ha alltså professionell wrestling en egen tidning. Det är nu det krångliga kommer.

Pro wrestling skriver ur en kayfabevinkel. Vilket i sig innebär att om de gör en intervju med en brottare så kommer det du läser att vara en intervju med brottarens personlighet såsom den skulle vara framför kameran. Du får alltså läsa en intervju med karaktären och inte personen bakom karaktären.

På deras hemsida: www.pwi-online.com så har de en sektion som heter "Wrestling history" och det är alltså den som jag nu börjat läsa...och den är lång (läs den dock om ni är intresserade för den är intressant). Men den har ett problem. Den är som tidigare nämnt skriven ur en Kayfabevinkel.

Pro wrestling är extremt svårt att förklara för den som inte är insatt. Det är därför vi skriver den här bloggen. Och den här sektionen om wrestlingens historia kräver lite cynism för att man verkligen ska förstå den. För i och med att vi som tittar på wrestling vet om att matcherna är uppgjorda på förhand till förmån för storylines, fejder mellan brottare etc (SMART MARKS FOR THE WIN!!!) så vägrar PWI konsekvent att visa på någon som helst sanningsenlighet. Historien om wrestling dateras i detta dokument ända tillbaka till 1764 då Richard Carew beskriver reglerna för brottning i detalj. Efter det kan vi läsa om vad som händer genom åren och då kända brottare fötts etc. Men det är när vi börjar närma oss mitten av 1800 till tidigt 1900-tal vi får ett problem.

Det är nämligen så att det är här någonstans (och rätta mig om jag har fel om någon wrestlingkunnig läser det här) som uppgjorda matcher börja dyka upp (Obs! Det här är taget endast ryktesvägen och jag återkommer med mer information om det). Under år 1856 nämns följande:

"1856
Due to a spate of crudely fixed matches, professional wrestling and savate are banned in Paris. This causes the Montesquieu salon to become a restaurant, and many French boxers and wrestlers to move to Belgium, Greece, and the Americas." http://www.pwi-online.com/pages/wrestlingframe.html

MEN! Här kommer nästa problem. I och med att pro wrestling redan från början är uppgjort vem som ska vinna på grund av ovan nämnda anledningar så håller sig Pro Wrestling Illustrated till att skriva om historien ur ett kayfabe-perspektiv. Det vill säga att de nöjer sig med att skriva om historiska händelser och nämner inte hur fortsättningarna på vissa klassiska kamper har gått.

De nämner en massa matcher från tidigt 1900-tal och om ni läser dessa så kan man av logikens regler utgå ifrån att dessa faktiskt INTE var uppgjorda. Till exempel matcher som pågått i flera timmar och att man då var tvungen att vinna 3 av 5 fall (axlar mot mattan) för att vinna en match.

Den här bloggen vid namn Kayfabe här därmed en uppgift. Att gräva djupare inom wrestlings historia och se vad vi kan luska fram om uppgjorda matcher och föra det till ljuset

Vill ni förresten förlusta er i extremt tidig wrestling rekommenderar jag filmen nedan. En match mellan Earl Caddock och Joe Stecher filmad i Madison Square Garden den 30:e januari 1920://Fredrik.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0